InterConcept

Wet DBA binnen het fysieke domein

Belangrijke veranderingen voor zzp'ers

Ben je als zzp'er actief in het fysieke domein? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen die eraan komen. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 strenger handhaven op de Wet DBA, met als doel schijnzelfstandigheid aan te pakken. 

Dit kan directe gevolgen hebben voor jou en jouw opdrachten. De overheid wil hiermee zorgen dat er meer loonheffingen, werkgeverspremies en pensioenpremies worden afgedragen. 

Wat is er aan de hand?  
Op dit moment werken veel zzp'ers en opdrachtgevers met zogenaamde 'modelovereenkomsten'. Deze overeenkomsten bevatten afspraken over zelfstandigheid, risicoaansprakelijkheid en beloning. Zolang je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer hebt en verzekerd bent tegen aansprakelijkheid, leek dat voldoende te zijn. De Belastingdienst heeft echter aangegeven dat er vanaf 2025 niet alleen wordt gekeken naar deze papieren afspraken, maar ook naar de daadwerkelijke situatie in de praktijk. 

Casusvoorbeeld 
Stel, je werkt als zzp'er voor een gemeente aan een project voor het onderhoud van de openbare ruimte. Je hebt een modelovereenkomst getekend waarin staat dat je zelfstandig werkt en zelf je uren bepaalt. In de praktijk blijkt echter dat je elke dag op dezelfde tijden aanwezig moet zijn en je werkzaamheden onder directe aansturing van een leidinggevende van de gemeente uitvoert. De Belastingdienst kan in dit geval concluderen dat er sprake is van een dienstverband, omdat je feitelijk werkt zoals een werknemer. Dit betekent dat de gemeente naheffingen en boetes riskeert, wat een reden kan zijn dat ze terughoudender worden met het inhuren van zzp'ers.

Als er bij een controle aanwijzingen zijn dat er sprake is van een dienstverband, kan de Belastingdienst besluiten om naheffingen op te leggen voor belastingen en sociale premies. 

Wat zijn de gevolgen? 
Dit vergroot de risico’s voor opdrachtgevers aanzienlijk, waardoor ze voorzichtiger zijn geworden met het inhuren van zzp’ers. Vooral bij overheidsopdrachten merken we dat zzp’ers vaker worden uitgesloten of dat ze ontmoedigd worden om zich aan te melden via inhuurplatformen. Dit leidt ertoe dat de afzetmarkt voor zzp’ers kleiner wordt en het ondernemersrisico toeneemt. 

Wat betekent dit concreet voor jou?  
De strengere handhaving kan ervoor zorgen dat jouw positie als zzp'er onder druk komt te staan. Met name in sectoren zoals het fysieke domein zien we dat opdrachtgevers hun strategie aanpassen om risico's te vermijden. Dit betekent dat opdrachten mogelijk minder beschikbaar zijn, of dat er andere eisen worden gesteld aan de manier waarop je jouw diensten aanbiedt. 

Voorbereiding 
Bij InterConcept, waar we al 27 jaar actief zijn in het fysieke domein, hebben we veel veranderingen in wet- en regelgeving zien langskomen. Wij geloven dat er nog steeds volop kansen zijn voor zzp'ers, mits je je goed voorbereidt en flexibel bent. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om samen met ons te kijken naar alternatieve samenwerkingsvormen, zoals een projectcontract of een tijdelijke loondienst. Op deze manier kun je risico's beperken en toch blijven doen waar je goed in bent. 

Wij staan klaar om je te adviseren over de beste manier om je werkzaamheden voort te zetten, zodat je ook in de toekomst succesvol kunt blijven opereren. Of je nu meer wilt weten over de Wet DBA, op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden, of gewoon wilt sparren over jouw toekomstplannen – wij helpen je graag verder. 

Meer informatie 
Wil je weten wat dit voor jou betekent en welke mogelijkheden er voor jou zijn? Laat hier je gegevens achter. Een van onze adviseurs neemt contact met je op om jouw situatie te bespreken.