InterConcept

De Omgevingswet

Samenwerken en omdenken als nieuwe norm

Als milieutoezichthouder was je gewend om elke activiteit strikt volgens vastgestelde regels te beoordelen. Maar door de invoering van de Omgevingswet, ook wel Omdenkwet genoemd, staat de wereld van milieutoezicht op zijn kop. Ondernemers, omwonenden, gemeenten en instanties moeten samenwerken en duidelijk communiceren voor een duurzame leefomgeving.

Vroeger (31 december 2023 is tenslotte al lang geleden) beoordeelde je elke activiteit op grond van specifieke milieuwetgeving. Maar door de Omgevingswet en de bijbehorende besluiten en regelingen is het traditionele milieutoezicht drastisch veranderd. Nu is het niet altijd duidelijk waar je de relevante regels kunt vinden. Het begrip ‘inrichting’ is grotendeels verdwenen en vervangen door Milieu Belastende Activiteiten (MBA's).

Nieuwe uitdagingen voor toezichthouders
In het verleden was het eenvoudig: een agrarisch bedrijf met een camping, horecagelegenheid of winkeltje viel onder één set voorschriften. Nu moeten bijkomende activiteiten de milieubelastende activiteit functioneel ondersteunen. Dit betekent dat we lokale omgevingsplanregels of de bruidsschat moeten raadplegen voor zaken die vroeger onder rijksregels vielen.

Omdenken in de praktijk
Tijdens bedrijfsbezoeken ontdekken toezichthouders vaak pas de volledige omvang van de activiteiten en de bijbehorende regelgeving. Ondernemers die hebben geïnvesteerd om aan de oude wetgeving te voldoen, staan soms voor verrassingen. Activiteiten zoals metaalbewerking vallen nu onder zorgplicht in plaats van specifieke regels. Dat maakt de situatie voor zowel ondernemers als toezichthouders uitdagend.

De rol van communicatie en samenwerking
Administratieve afhandeling en het doorgeven van zaken aan de gemandateerde instanties vormen nu een groot deel van het werk. Als milieutoezichthouder mag je je niet bemoeien met de bouw- of ruimtelijke ordeningsaspecten van de Omgevingswet. Daarom is heldere communicatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen essentieel.

Conclusie
De Omgevingswet vraagt van alle betrokken partijen een nieuwe manier van denken en werken. Wanneer ondernemers, omwonenden, gemeenten en instanties hun wensen en verwachtingen duidelijk aangeven, kunnen wij als milieutoezichthouders omdenken en uitdagingen omzetten in kansen. Door samen te werken en goed te communiceren, creëren we een betere leefomgeving en een duurzame toekomst.