Gemeente Schiedam
Het opleiden en begeleiden van gemeentelijke vergunningverleners
De Gemeente Schiedam ervaart, net als veel andere gemeenten, moeilijkheden bij het werven van voldoende vergunningverleners. Naast de optie van inhuren en het uitbesteden van werkzaamheden, streeft de gemeente naar naleving van de kwaliteitscriteria en het borgen van continuïteit in de afdeling Vergunningverlening. Daarom investeert de Gemeente Schiedam in de opleiding en begeleiding van nieuwe medewerkers, waarbij zij een in company opleiding volgen en ondersteund worden door een ervaren vergunningverlener.
In een krappe arbeidsmarkt heeft InterConcept ervoor gekozen zich te richten op het opleiden en begeleiden van medewerkers, in plaats van dossiers af te handelen. Dit biedt de gemeente een duurzame oplossing voor de lange termijn.
Probleemstelling
Hoe kan de Gemeente Schiedam een zelfstandige en volwaardige afdeling Vergunningverlening realiseren zonder afhankelijkheid van externe partijen?
Klantbehoefte
De Gemeente Schiedam ziet een groeiend aantal aanvragen voor omgevingsvergunningen terwijl de capaciteit aan vergunningverleners juist afneemt. Inhuren wordt steeds kostbaarder en biedt niet altijd de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid. Het uitbesteden via aanbestedingen voldoet evenmin, gezien de vele inkoopregels en het tijdelijke karakter van deze oplossingen. Om een duurzame, kwalitatieve oplossing te realiseren, kiest de gemeente ervoor om eigen medewerkers op te leiden, zodat zij in de toekomst zelfstandig vergunningaanvragen kunnen afhandelen.
Oplossing
In nauwe samenwerking met de Gemeente Schiedam en Envire heeft InterConcept een in company opleiding opgezet. Deze opleiding behandelt vaktechnische kennis, staatsrecht, de Omgevingswet en projectmanagement. Tijdens dit traject begeleiden ervaren casemanagers van InterConcept de nieuwe vergunningverleners zowel in theorie als in de praktijk aan de hand van concrete aanvragen. Hierdoor doen de vergunningverleners ervaring op en werken zij geleidelijk toe naar zelfstandig functioneren binnen de afdeling.
Meetbare resultaten
Na afronding van de opleiding beschikt de Gemeente Schiedam over gediplomeerde vergunningverleners die onder begeleiding ervaring opdoen in hun vakgebied. Op termijn ontstaat er een zelfstandige en kwalitatieve afdeling Vergunningverlening, waardoor de gemeente minder afhankelijk wordt van externe partijen. Dit komt niet alleen de continuïteit ten goede, maar leidt ook tot kostenbesparing en bevordert goed werkgeverschap.
Conclusie
Hoewel tijdelijke oplossingen zoals inhuur en uitbesteding aantrekkelijk lijken, zijn deze vaak duurder en minder duurzaam dan investeren in eigen medewerkers. Door op lange termijn in te zetten op een solide vergunningverleningsafdeling speelt de Gemeente Schiedam in op de toekomstige bouwopgave en besparingsdoelen. Investeren in eigen personeel draagt bij aan medewerkerstevredenheid en vermindert verloop, wat deze investering dubbel en dwars waard maakt.
Locaties
Het OmgevingsHuis (hoofdkantoor)
Graaf Reinoldweg 4
8084 JH 't Harde
Locatie Capelle aan den IJssel
Rivium Quadrant 75
2909 LC Capelle aan den IJssel
Locatie Groningen
Rozenburglaan 3
9727 DL Groningen
Tel: 088-820 09 40
Elke werkdag bereikbaar tussen
08.30-17.00 uur