InterConcept

Aanpak illegale situaties binnen het Omgevingsplan Zwolle

De gemeente Zwolle werkt aan een nieuw Omgevingsplan volgens de Omgevingswet. Tijdens dit proces stuitte men op elf illegale situaties die al jaren bestaan en belemmerend werken voor een integrale functietoekenning. Om deze uitdagingen op te lossen, werd InterConcept ingeschakeld om een plan te ontwikkelen dat bijdraagt aan een juridisch houdbare en toekomstgerichte aanpak.

Vraagstelling

Hoe kan de gemeente Zwolle de elf illegale situaties op een juridisch en planologisch verantwoorde wijze oplossen, zodat deze worden geïntegreerd in het Omgevingsplan, en wat is daarbij de meest haalbare balans tussen legalisatie en handhaving?

Aanpak

  1. Dossieronderzoek
    Voor elk dossier voerden wij een grondige analyse uit. Hierbij werd per situatie vastgesteld wat de bestaande strijdigheden waren en welke beleidskaders relevant waren. Waar nodig vonden locatiebezoeken plaats om een compleet beeld te krijgen. Het resultaat was een overzicht per dossier, inclusief vervolgvragen om oplossingsrichtingen te bepalen.
  2. Planologische beoordeling
    Elk dossier werd beoordeeld aan de hand van bestemmingsplannen, gemeentelijk en provinciaal beleid en relevante omgevingsaspecten zoals bodemkwaliteit, geluid en externe veiligheid. Deze globale omgevingsscan diende als basis voor het inschatten van de haalbaarheid van legalisatie of de noodzaak van handhaving. Bovendien konden hiermee uren en middelen worden ingeschat voor verdere uitvoering.
  3. Oplossingsrichtingen formuleren
    Op basis van de beoordeling stelden wij een oplossingsrichting op per dossier. Hierbij werd aangegeven of legalisatie mogelijk was en wat de randvoorwaarden daarvoor waren, of dat handhaving de enige optie bleek. Ook werden juridische trajecten geschetst en is rekening gehouden met de invoering van de Omgevingswet en het Omgevingsplan.
  4. Plan van Aanpak
    De resultaten uit bovenstaande stappen zijn samengebracht in een overzichtelijk Plan van Aanpak. Dit document bevatte duidelijke aanbevelingen en scenario’s voor elk dossier, evenals een inschatting van benodigde tijd en middelen. Het Plan van Aanpak werd in begrijpelijke taal opgesteld, passend bij de doelgroep van de gemeente Zwolle.

Resultaat

Het plan van aanpak werd succesvol goedgekeurd door het programma Omgevingswet en de lijnafdeling, waarmee een solide basis is gelegd voor de verdere uitvoering. De gemeente heeft nu een duidelijk stappenplan om de elf illegale situaties integraal op te lossen en het Omgevingsplan toekomstbestendig te maken.

Meerwaarde

Dankzij een systematische aanpak en expertise op het gebied van planologie en wetgeving, stelde InterConcept de gemeente Zwolle in staat om complexe dossiers overzichtelijk en beheersbaar te maken. Dit project is een voorbeeld van hoe deskundig maatwerk kan bijdragen aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

Wilt u meer weten?

Heeft uw gemeente vergelijkbare uitdagingen bij het opstellen van een Omgevingsplan? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen!

Locaties

Het OmgevingsHuis (hoofdkantoor)
Graaf Reinoldweg 4

8084 JH 't Harde

Locatie Capelle aan den IJssel
Rivium Quadrant 75
2909 LC Capelle aan den IJssel

Locatie Groningen
Rozenburglaan 3
9727 DL Groningen

Tel: 088-820 09 40
Elke werkdag bereikbaar tussen
08.30-17.00 uur